Alles van De Kempen
Bekijk de agenda
< april 2020 >
wk
ma
di
wo
do
vr
za
zo
14
 
 
1
2
3
4
5
15
6
7
8
9
10
11
12
16
13
14
15
16
17
18
19
17
20
21
22
23
24
25
26
18
27
28
29
30
 
 
 

Mijn kind is opgeroepen voor een kindgesprek bij de rechtbank Wat houdt dat in?

Mijn kind is opgeroepen voor een kindgesprek bij de rechtbank  Wat houdt dat in?
De Kempen West Geplaatst 31 augustus 2019

Gaan u en uw partner uit elkaar? Of loopt er een zaak over ouderlijk gezag, omgang of ondertoezichtstelling? Uw minderjarige kinderen krijgen vanaf een bepaalde leeftijd een uitnodiging voor een gesprek met de rechter om te vertellen wat zij vinden van de situatie. U bent zelf niet bij het gesprek aanwezig, maar u kunt uw kind wel voorbereiden op het gesprek.

Uitnodiging kindgesprek
De rechtbank roept kinderen van 12 t/m 18 jaar per brief op voor een kindgesprek. Bij zaken over alimentatie worden kinderen vanaf 16 jaar opgeroepen. De rechtbank stuurt ook een brochure met uitleg over het kindgesprek toe. Het gesprek vindt plaats in het gerechtsgebouw en is meestal op de dag van de rechtszitting of kort daarvoor.

Kindgesprek of kinderverhoor
Bij het kindgesprek of kinderverhoor gaat het erom dat de rechter de kinderen betrekt bij de procedure. De scheiding, omgangsregeling, beslissing over ouderlijk gezag of alimentatie heeft namelijk gevolgen voor hen: bij wie gaan ze wonen, wanneer zijn ze bij de andere ouder, hoe vieren ze hun verjaardag, bij wie zijn ze in de zomer- of de kerstvakantie? De kinderen krijgen de gelegenheid om te vertellen wat ze ervan vinden: ze worden ‘gehoord'. Vandaar de juridische term: kinderverhoor. Het gaat om een kort, informeel gesprek, waarin het kind zijn eigen mening mag geven.
Het is zeker niet zo dat de rechter een kind zijn "zin" geeft. De rechter probeert met alle belangen rekening te houden, dus wat de ouders willen en wat het kind wil en zal met deze informatie uiteindelijk als volwassene kijken wat het beste is voor het kind.

Gesprek of brief
Het gesprek met de rechter duurt ongeveer 10 minuten. De ouders mogen daar niet bij zijn. Het gesprek is informeel: de rechter heeft geen toga aan en het gesprek vindt meestal plaats in een gewoon overlegkamertje. De bedoeling is dat het kind zich genoeg op zijn gemak voelt om te vertellen wat hij zelf vindt van de situatie. Een kind is niet verplicht om te komen. Een brief sturen kan ook. In de uitnodigingsbrief staat hoe dit werkt.

Geen letterlijke weergave
Tijdens de rechtszitting geeft de rechter kort en zakelijk weer wat de minderjarige heeft verklaard. De ouders komen dus op de zitting geen details te weten van het gesprek van hun kind met de rechter. Sowieso zal de rechter na afloop van het gesprek aan het kind vragen of hetgeen het kind heeft verteld ook met de ouders besproken mag worden.

 

Bron: Knegtmans Advocaten & Mediators

 

 


Meer informatie | Knegtmans Advocaten & Mediators Bladel

Reacties op dit bericht


Zelf een reactie toevoegen

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
« terug

Profile Bito De Fietsspecialist Bladel
Frans Soetens Woninginrichting Vessem
De Leest tegels en tegelwerken Bladel
De Houtwinkel Bladel
Japans Chinees Restaurant Nagoya Bladel
SBP Outdoor en De Negende Zaeligheyt in Bergeijk Witrijt