Alles van De Kempen
Bekijk de agenda
< maart 2020 >
wk
ma
di
wo
do
vr
za
zo
9
 
 
 
 
 
 
1
10
2
3
4
5
6
7
8
11
9
10
11
12
13
14
15
12
16
17
18
19
20
21
22
13
23
24
25
26
27
28
29
14
30
31
 
 
 
 
 

Zwarte Kaat stal een kind en werd onthoofd, maar de beuk op haar graf kan Boom van het Jaar worden

Zwarte Kaat stal een kind en werd onthoofd, maar de beuk op haar graf kan Boom van het Jaar worden
Bladel Geplaatst 31 augustus 2019

De 'Heksenboom van Zwarte Kaat' in Bladel maakt kans om Boom van het Jaar te worden. Volgens een oude legende ligt Zwarte Kaat begraven onder de mysterieuze boom op Landgoed Ten Vorsel. Zwarte Kaat was, zoals de naam al doet vermoeden, niet bepaald een charmante vrouw. Volgens de overlevering was ze de leidster van een smokkelaarsbende.

De bende deed allerlei dingen die niet door de beugel konden, zoals reizigers overvallen en kerken plunderen. Op een dag stal Zwarte Kaat het kind van de landheer van Landgoed Ten Vorsel. Jaren later werd ze hiervoor opgepakt en onthoofd, zo gaat het verhaal.

Ze mocht niet begraven worden op een begraafplaats, dus hebben ze haar een plekje gegeven op de hei. Er mocht ook geen kruis op haar graf geplant worden. In plaats daarvan plantten ze een heester en een beukenboompje, dat is uitgegroeid tot de Heksenboom van Zwarte Kaat.

'Goede kanshebber'
De mysterieuze beuk is de Brabantse genomineerde voor de verkiezing van SBNL Natuurfonds. Volgens Maaike Brasz van SBNL Natuurfonds is de boom door zijn legende ‘een hele goede kanshebber'.

Maaike legt uit dat de bomen worden genomineerd om de bijzondere verhalen. Uit de 148 aangemelde bomen met de bijbehorende verhalen zijn twaalf bomen (één per provincie) genomineerd.

‘Boom spreekt tot de verbeelding'
Rob Raijmakers van Landgoed Ten Vorsel en Jan Rots van Bosgroep Zuid-Nederland zeggen dat de boom zo bijzonder is omdat hij heel erg ‘tot de verbeelding spreekt'.

"Je kunt aan de grillige vorm van de wortels en takken zien dat de boom niet op een normale manier gegroeid is. De wortels steken boven de grond uit, alsof ze er niet hebben kunnen groeien", zegt Rob. "Zo lijkt het echt op een heksenboom. Hij staat ook in the middle of nowhere. Als het schemert en mensen lopen er langs, schrikken ze zich soms dood."

Jan Rots zegt dat een boom vaak bijzonder is door de soort of de plek waar die staat, ‘maar in dit geval is het de boom zelf die het bijzonder maakt'. "De soort, een beuk, is niet bijzonder. Ook al is het verhaal van Zwarte Kaat uit de dikke duim gezogen, toch valt het mensen op dat de boom een markante vorm heeft. En dat maakt het bijzonder", zegt Rots. "Terecht dat de boom genomineerd is."

Stemmen
Tot 16 oktober kan er gestemd worden op de bomen. De boom met de meeste stemmen wordt uitgeroepen tot De Boom van het Jaar 2019. De winnaar wordt eind oktober/begin november feestelijk gehuldigd en is gelijk de Nederlandse inzending voor de European Tree of the Year 2020. In totaal doen daar vijftien landen aan mee. Klik hier om te stemmen.

 

Reacties op dit bericht


Zelf een reactie toevoegen

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
« terug

Reijnders Accountants Adviseurs.
Restaurant Woest Westerhoven
Japans Chinees Restaurant Nagoya Bladel
De Laat Slaapexpert | Dé beddenspeciaalzaak in de regio
Van Voskuijlen & Koekkoek Notarissen Bladel
Stichting Het Kompas