Alles van De Kempen
Bekijk de agenda
< oktober 2019 >
wk
ma
di
wo
do
vr
za
zo
40
 
1
2
3
4
5
6
41
7
8
9
10
11
12
13
42
14
15
16
17
18
19
20
43
21
22
23
24
25
26
27
44
28
29
30
31
 
 
 

OP VERKENNING OP DE ROVERTSE HEIDE

OP VERKENNING OP DE ROVERTSE HEIDE
De Kempen West


Op zondag 24 februari a.s. organiseert IVN-Kempenland-West weer een wandeling onder leiding van een natuurgids. Aan deze wandeling , die ruim twee uur duurt, kan iedere belangstellende weer gratis deelnemen. De mensen die mee op pad willen gaan, worden om 9.00 uur verwacht bij de kerk te Esbeek. Vandaar vertrekken zij gezamenlijk naar het natuurgebied De Rovertse Heide.

De Rovertse Heide is een circa 500 hectaren groot bos- en heidegebied in de gemeente Hilvarenbeek. In het noorden en westen grenst het gebied aan het uitgestrekte landgoed Gorp en Rovert. In het zuiden vormt de Oude Trambaan, waarover begin vorige eeuw de stoomtram van Esbeek naar Poppel en Turnhout tufte, de grens met landgoed De Utrecht. Ten oosten van het natuurgebied liggen de akkers en weilanden van het buitengebied van Esbeek en Hilvarenbeek. De Rovertse Heide wordt ook nog wel eens "De Oranjebond" genoemd. Dit, omdat De Oranjebond van Orde kort na 1900 De Rovertse Heide, die toen nog bijna volledig uit heidevelden en stuifzanden bestond, aankocht met het doel om deze te ontginnen en er dan dennenbossen op aan te planten. Het dennenhout zou dan later in de Nederlandse kolenmijnen gebruikt kunnen worden als stuthout. Die Oranjebond van Orde was een organisatie die stond voor trouw aan ons koningshuis en voor de bestrijding van sociale onrust (met name in de grote steden) door middel van het creëren van ontginningswerk op het platteland. Bij dat ontginningswerk moesten dan zoveel mogelijk werkloze paupers uit de steden worden ingezet.

Na ongeveer twintig jaar stopte de Oranjebond al met het ontginningswerk op De Rovertse Heide. Het werd daarna afgemaakt door de Heidemij. In de zeventiger jaren van de vorige eeuw kwam het gebied, dat toen bijna geheel uit aaneengesloten naaldbossen bestond, in handen van Brabants Landschap.

Eind jaren 1980/begin jaren 1990 heeft Brabants Landschap ongeveer honderd hectaren naaldbos gekapt waardoor een groot open gebied ontstond waarop zich mettertijd weer een heidevegetatie zou kunnen gaan ontwikkelen. Ook werd de waterhuishouding aangepast met de bedoeling om regenwater langer in het gebied vast te houden. De grote blokken overgebleven naaldbos worden intussen geleidelijk omgezet in gemengd bos, waarin naast dennen en sparren ook diverse loofhoutsoorten groeien. Een fraai relict uit het verleden is De Slikkenberg: een lange hoge aarden wal die ooit is aangelegd om te verhinderen dat stuivend zand uit de heide de Esbeekse akkers zou ruïneren. Ook zijn in het gebied nog enkele herinneringen aan Andreas Schotel, een kunstenaar die vele jaren lang de zomers in Esbeek doorbracht, te vinden.

Kortom, De Rovertse Heide: een gebied dat zeker de moeite loont om eens met een gids op verkenning te gaan! Gaat u mee?« terug
Bij De Neut Westerhoven Bergeijk
De Leest tegels en tegelwerken Bladel
Japans Chinees Restaurant Nagoya Bladel
Van Voskuijlen & Koekkoek Notarissen Bladel
Stichting Het Kompas